Dijital Pazarlamada Bugün : Sosyal Medya 101

Üniversitenin başında meslek seçimime karar verişimin ardından piyasada okumaya ve yorumlamaya değer gördüğüm tüm dijital pazarlama ve sosyal medya kitaplarını satın almaya başladım. Her şeyden öte sosyal medyanın öncelikle yorumlamaya dayalı bir platform olduğunun ve çabuk tükenen içeriklerin yerine yenilerinin gelişini gözlemlerken hedef kitlenin bu içeriklere yaklaşımlarını ve bunun pazarlamaya yansıma şekli hakkında fikir sahibi olmak için bu kitapların faydalı olabileceği görüşündeyim. Bu dönem Üsküdar Üniversitesi bünyesinde aldığım Dijital İçerik Üretimi ve Yönetimi dersi kapsamında bu yazıyı kaleme alıyorum. Hem dersi daha iyi yorumlamamı sağlayacak hemde üzerine düşünüp fikir yürütebileceğim bir konu seçmek istedim.
Bu nedenle bu yazıyı Murat Kahraman’ın ilk baskısını 2010 yılında yaptığı Sosyal Medya 101 kitabı hakkında görüşlerimi belirtmek amacıyla yazıyorum.

Sosyal medya ve dijital içerik üretimi üzerine ilk okuduğum kitap olarak bende ayrı bir yere sahip olan Sosyal Medya 101 , benim sandığımın üzerine piyasada görebileceğiniz diğer yeni medya içerikli kitaplardan biraz farklı. En azından ben okuduğum diğer kitaplarla kıyasladığımda bu kanıya vardım. Öncelikle bugün internet satışları da dahil olmak üzere dijital medya hakkında yazılmış kitaplar sosyal medya platformlarını tanıtmak ve bu platformlarda satış yapabilmek ya da belirli bir kitleye ulaşarak para kazanabilmek adına ilerlemekte. Ancak Murat Kahraman kitabını kaleme alırken, okuyucusuna öncelikle sosyal medyayı anlamayı ve aktarmayı hedeflemiş diye düşünüyorum. Dijital medyaya ilgi duyan bir birey olarak yazarın kaleme aldığı bu kitapta en çok dikkatimi çeken farklılık her başlığın kendi içinde örneklerle pekişiyor olması ve bir sonraki bölüme neden dijital medyada aynı hataları yapmamanız gerektiğine dair fikirlerle bizi düşündürerek atlamamızı sağlaması.
Örneğin sosyal medyanın iş hayatımıza etki etmeye başladığı dönemin anlatımı Danone firmasının bir internet forum sitesinde yer alan yazı nedeniyle satışlarının %26 oranında azalışı, firmanın kendi yetkilileri tarafından yapılan açıklama ile okuyucuya aktarılıyor. Örneklendirme bölümünde Danone gibi büyük ve müşteri potansiyeli yüksek olan bir firmanın 2005 yılının Mayıs ayında yayınlanan ‘karalama kampanyası’ olarak adlandırdıkları yazının firma tarafından Ekim ayında farkedilmesi ve bu yazıya ilk etapta doğru stratejilerle karşılık verilemediği için firmanın 2 yıllık bir süreç içerisinde maddi ve manevi olarak oldukça yüksek kayıplar vermesi açık bir şekilde anlatılıyor. Strateji oluşturma bölümünde örneklendirilen TTNET firması ve uyguladıkları dijital platform stratejileri okuyuculara yeni fikirler konusunda ilham verecek cinsten. Murat Kahraman tüm bölümlerde özellikle benim için daha büyük önem taşıyan blog ve sosyal platformlardaki Türkiye profilleri açısından kuşkusuz nokta atışlarda bulunarak farklılık yaratacak önerilerde bulunuyor. Dijital medya konusunda kendinizi geliştirmek, hızına yetişmenin şu günlerde oldukça zorlaştığı sosyal medyayı anlamak ve açık bir pazar olarak görmek istiyorsanız okuyacağınız bu kitap sizde farklı pencereler açarak içerik üretirken daha farklı bakış açılarına sahip olmanızı sağlayacaktır. İçerik Pazarlama Tarihi hakkında size fikirler sunan, SEO konusunda bilgilenmenizi sağlayan ve gelecekteki trendlere bakış açınızın çizgilerini belirginleştiren bu kitapta sosyal medyadaki platformlardan ziyade bu platformları doğru kullanarak dijital pazarda kurumsal olarak ayakta kalabileceğiniz bir çok öneri ve bilgi var. Benim gibi dijital pazarı anlamaya çalışan bir bireyseniz kitap size altını çizebileceğiniz bir çok fikir ve ilham sunuyor.

Ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
Kişisel sosyal medya hesaplarınız açısından bu kitabı ele aldığınızda biraz sıkılmanız mümkün. Şayet yazar, daha çok kurumsal bir imaj çizmek ve kurumsal olarak dijital medya içerisinde varlık gösterebilmek üzerine açıklamalarda bulunmuş.
Bireysel olarak sosyal medyayı anlamak üzerine bu kitabı okumaya zaman ayırabilirsiniz ancak kendi profilleriniz açısından bir ilerleme kaydetmenizi sağlayacak adımlar için aradığınız kitap Sosyal Medya 101 olmayabilir.
Bu nedenden olacak ki baskıda kitap kapağında ‘pazarlamacılar için sosyal medyaya giriş’ ibaresi kullanılmış ve okuyuculara kitap hakkında bir önizleme şansı tanınmış.

Kitabın yenilenen baskısının ardından eklenmiş güncel örnekler ve benim oldukça işime yarayan bölümler arasında yer alan QR kod sistemi gerçekten etkileyici anlatımı pekiştiren görsel ve yazınsal ögelerle buluşmanızı sağlıyor.

Google Trends’e göre son 12 ayda Türkiye’de ‘dijital pazarlama’ istatistikleri

Son söz olarak günden güne büyüyen ve içerisinde imajlarını olumlu anlamda geliştirmek ve satışlarını arttırmak için savaş veren kurumlarla dolu olan sosyal medya platformlarını yalın bir dille okuyucuya geçiren Sosyal Medya 101 kitabı altını çizdiğim cümleleriyle tekrardan dönüp bakabileceğim ve okumaktan zevk almaya devam edebileceğim bir kaynak  olarak benim kitaplığımda yerini aldı. Dijital pazarda yer almak isteyen bir kurumda faaliyet gösteriyorsanız ya da değişen medyaya ayak uydurarak marka bilinirliği yaratma çabasındaysanız okumanız gerektiğini düşündüğüm kitaplardan biri. Sıkılmadan,dili ağır gelir mi kaygısı taşımadan bu kitapla kendinizi dijital medyanın perde arkasına rahatlıkla bırakabilirsiniz.

Google Trends aramalarında  ‘dijital pazarlama’ istatistikleri için buraya, ‘sosyal medya’ istatistikleri için buraya tıklayabilirsiniz! Kitabı incelemek ve satın almak isteyenler için buraya linkini bırakıyorum.
Ve kitapla ilgili farklı bir blogger görüşü edinmek isterseniz şurada Sosyal Medya 101 için yazılmış bir başka yazı bulabilirsiniz. Kitabın yazarı Murat Kahraman’ın web sitesini ziyaret etmeyi unutmayın!
Keyifli okumalar!

 

1 Yorum Var

  1. Güzel bir kitap ancak sosyal medya sürekli değiştiği için uzun süreli verilen yöntemler ne yazık ki kullanılamıyor.

Yorum Yazın

Navigate
Verified by MonsterInsights